Välkommen att spela Herrgolfen på Vallda G&CC

Ansvarig och tävlingsledare för Herrgolfen från och med 5 juli 2019 är Håkan Sandblom, t:073-5315363 eller e: h.sandblom@gmail.com

Herrgolfen spelas på tisdagar i två klasser, A-klass och B-klass. Man kan vara med och tävla på flera olika sätt,

  • En egen omgång varje tisdag, och tisdagen 18/6 en shotgun start.
  • En serie om 5 omgångar(4 deltävlingar per omg.) över hela säsongen för att få fram de 16 finalister som tävlar om att bli årets golfare. Se detaljer under Deltävlingstourranking och Totaltourranking.
  • Ryders cup, efter halva säsongen tas de bästa från A och B-klass ut i två 12-manna lag som spelar matchspel, Fyrboll, Greensome, Singel mot varandra söndagen den 11 augusti.
  • Eclectic, summering av dina allra bästa resultaten på varje hål under säsongen.
  • Black Challenge cup, 2-manna scramble från svart tee med max 8 resultat under säsongen.

Vi planerar att göra en gemensam middag med prisutdelning och avslut.

Att delta i herrgolfen.

Uppförandekod (Regel 1.2)

Utöver de allmänna krav på spelare som framgår av regel 1.2 skall alla spelare ta väl han om banan genom att:
– Laga uppslagna torvor med sand,
– Laga nedslagsmärken
– Kratta bunkrar, samt i övrigt uppträda så att onödiga skador på banan undviks.
– Inte dra golfvagnen mellan greenbunker och green.
– Inte dra upp golfvagnen på tee.

Plikt för brott mot den lokala regeln
– Plikt för första brottet: varning
– Plikt för andra brottet: ett slags plikt
– Plikt för tredje brottet allmän plikt
– Plikt för fjärde brottet eller vid allvarligt fall av dåligt uppförande: diskvalificering, avhysning från banan samt avstängning från allt spel på banan under 14 dagar.

Tänk på tempot när du tävlar. Även om du själv inte tycker att det spelar någon roll hur lång tid en runda får ta så tycker de flesta att en 4-boll inte får ta mer än 4 h 15 min. Försök hålla ett bra tempo i hela bollen och visa hänsyn till alla de andra som kommer efter er boll. Det finns regler på hur lång tid man har på sig när man kommit fram till bollen och tills man slagit bollen.  De flesta som spelar herrgolfen vill att vi följer dessa. Här är en sammanfattning av reglerna.

Tee.

När det är fritt att slå så har den förste spelaren 50 sekunder på sig att slå ut. Efterkommande har 40 sekunder på sig. Mer än detta är onödig fördröjan av spel vilket medför 1 slags plikt.

A-klass +8,0 – 9,9 (max SHCP 10,9) och B-klass -10,0 – 36,0 

Fairway

När det är fritt att slå så har den förste spelaren 50 sekunder på sig att slå sitt slag. Efterkommande har 40 sekunder på sig. Mer än detta är onödig fördröjan av spel vilket medför 1 slags plikt.

Green. 

När det är fritt att putta så har den förste spelaren 50 sekunder på sig att putta. Efterkommande har 40 sekunder på sig. Mer än detta är onödig fördröjan av spel vilket medför 1 slags plikt . Tänk på att du får putta med flaggan kvar i koppen.

Leta efter boll 

Efter 30 sekunders letande är det obligatoriskt att släppa fram bakomvarande boll. Sedan kan man fortsätta att leta i 2 min och 30 sekunder till. Därefter är bollen förklarad borta oavsett om den hittas. Det går alltså inte att sätta en boll i spel efter 3 minuter, då är den provisoriska bollen i spel. Det är automatisk DQ  att spela vidare på en boll som varit borta i mer än 3 minuter.

Anmälan/Tävla

Du måste anmäla dig till tävlingen på min Golf (GIT).   På köpet får du ett aktivt handicap.  Anmälan gör att du är med i tävlingen men du måste ändå boka din starttid separat. Valfri partner och starttid mellan 6:00-17:00.  Båda procedurerna genomför du via Min Golf på www.golf.se. Om du har glömt att anmäla dig i GIT så kan du göra detta på klubben, dock senast före du går ut.  Deltagare måste ha fyllt 18 år. Är du under 18 år så får du deltat i tävlingen men utanför resultatlistan och då betalar du ingen startavgift heller. För att vara med på resultatlistan måste du även ha exakt tävlingshandicap. Detta får du om du har 4 registrerade tävlingar eller sällskapsronder registrerade inom de senaste 12 månaderna. Din markör måste delta i herrgolfen alt. kan dispens lämnas av TL eller utsedd i kansliet.  Avståndsmätare får användas enligt lokal regel .

Startavgiften är 100:- som erläggs i kansliet med kort eller swish.

Running Eclectic 2019

Vill du delta i ”Running Eclectic” så anmäler du det i kansliet och betalar 200:- för hela säsongen. Vi har en A-klass och en B-klass. Du kan starta ditt deltagande när som helst och alla dessa anmälningsavgifter går till ett separat prisbord för Eclectic-tävlingen. Du kan inte spela ”Running Eclectic”  utan att delta i herrgolfen samtidigt. De som är med får alla sina resultat och sin egna statistik uppdaterad varje vecka. Allas resultat publiceras på Valldas hemsida och uppdateras varje vecka.

Tee

A-klass spelar från Silver tee och B-klass spelar från Gul tee.  Man spelar  i A-klass om man har hcp 9,9 eller lägre men man får tillgodoräkna sig max SHCP 10,9. Spelar man i B-klass har man mellan 10,0 och 36,0, man får bara tillgodoräkna sig ett SHCP om 36,0. Man kan vara kvar i B-klass om man sänker sitt hcp till hcp 8,0 under en säsong. Du måste fylla i scorekortet rätt och tydligt så att det visar vem scorekortet avser med rätt hcp och shcp.

Den klass du spelar i på omgång 1 måste du spela i hela säsongen. Vill du ändå byta klass så tar du inte med dig några poäng från föregående klass.

Herrgolfens scorekort

Socrekortet lämnas in i kansliet efter tävling. När kansliet är stängt läggs scorekortet i brevlådan som finns i entrén.

Deltävlingstourranking/Totaltourranking 

Säsongen delas upp i grupper (omgångar) om 4 deltävlingar i varje omgång. Efter 4 deltävlingar räknas tourrankingpoängen samman och  50% av poängen för de 24 bästa (och lika på 24:e plats)  överförs till Totaltourrankingen som är grunden för vem som blir Tourrankingvinnare men även vem som får delta i finalen.  För att nå finalen så måste man vara topp 16 på totaltourrankingen. Det kan finnas reservplatser i slutspelet.

Vinner man slutspelet blir man  Årets Golfare  i sin klass

Poängfördelning

De 12 första får 32p, 24, 18, 14, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5 , efter detta får alla 4 p utom de som var mer än 10 slag efter segraren som får 2 p vardera.

Prisbordsfördelning

Det blir tre(3) eller fyra (4) priser i varje klass och deltävling beroende på antal startande.

Ca. 32% går till  Ryders Cup, tourrankingvinnarna, totaltorrankingvinnarna och finalspelet.

Resultat 

Resultaten redovisas under fliken Resultat herrgolfen.

FÖRDJUPNINGSTEXT: S.o.T 8.4.2.2: ”Vid lika resultat i handicaptävlingar enligt slagspelsregler rekommenderas följande tre metoder uppräknade i földjordning.
1. Spelhandicapmetoden (i första hand)
2. Den matematiska metoden (i andra hand)
3. A. Lottning (i sista hand)
eller B. Särspel

Protest

Protest mot redovisat resultat inom herrgolfen måste vara Tl tillhanda senaste dagen före nästkommande tävling eller senast en vecka efter föregående tävling. Därefter kvarstår redovisat resultat.  M.a.o. finns priserna i restaurangen tidigast 1 vecka efter tävlingen.

Presentkort

Presentkortet  hämtas i kansliet så laddar du ditt betalkort hos Lyxells. Har du inget kort hos Lyxells så får du ett. Var noga med att komma ihåg ditt kortnummer.

Har du kvar pengar på ditt presentkort från 2018 så finns detta kvar i pärmen

Avbruten rond

Om man inte hunnit spela färdigt pga mörker eller åska så går det bra att spela resterande hål dagen efter. Markera bollen på den plats du tvingats bryta och fortsätt därifrån senast dagen efter.

Nya lokala regler 2019

Läs noga dessa regler som finns på anslagstavlan innan första Tee och på hemsidan under Banan.

Slutspelet

Finalen spelas söndagen den 8 september 2019  

Final

Herrgolfens final spelas i september. För att delta måste man vara topp 16   på totaltourrankingen i A eller B-klass.  A-klass startar först. Därefter B-klass.  Reducerat hcp (SHCP x 0,75) 

Herrgolfen startar 23/4 2019.

Prisutdelning för herrgolfen kommer att ske i 21a september.

Tänk på att du måste utse ett ombud vid prisutdelningen  för att erhålla eventuellt pris om du själv inte kan delta.