Välkommen att spela Herrgolfen på Vallda G&CC

Att delta i herrgolfen.

Vi måste alla hjälpas åt att bibehålla våra fina greener. Laga alltid minst två nedslagsmärken på green, tack.

Tänk på tempot när du tävlar. Även om du själv inte tycker att det spelar någon roll hur lång tid en runda får ta så tycker de flesta att en 4-boll inte får ta mer än 4 h 15 min. . Försök hålla ett bra tempo i hela bollen och visa hänsyn till alla de andra som kommer efter er boll. Det finns regler på hur lång tid man har på sig när man kommit fram till bollen och tills man slagit bollen.  De flesta som spelar herrgolfen vill att vi följer dessa. Här är en sammanfattning av reglerna.

Tee .

När det är fritt att slå så har den förste spelaren 50 sekunder på sig att slå ut. Efterkommande har 40 sekunder på sig. Mer än detta är onödig fördröjan av spel vilket medför 1 slags plikt.

A-klass +8,0 – 9,9 (max SHCP 10,9) och B-klass -10,0 – 36,0 spelar från Silver (Vit/gul) tee.

2018 genomförde vi en omröstning bland 140 herrgolfare. Hälften av de som är i A-klass röstade på Silver-tee då den sociala delen var viktigare än teeval efter hcp. De i B-klass som röstade för gul tee var de flesta över hcp 23. ca 30% svarade ej vilket tyds som att man inte tycker att det är en viktig fråga. Bland de som röstade var det dubbelt så många som ville fortsätta med Silver-tee på herrgolfen. Alltså kör vi fortsatt med gemensam tee Silver.

Fairway

När det är fritt att slå så har den förste spelaren 50 sekunder på sig att slå sitt slag. Efterkommande har 40 sekunder på sig. Mer än detta är onödig fördröjan av spel vilket medför 1 slags plikt.

Green. 

När det är fritt att putta så har den förste spelaren 50 sekunder på sig att putta. Efterkommande har 40 sekunder på sig. Mer än detta är onödig fördröjan av spel vilket medför 1 slags plikt .

Leta efter boll 

Efter 30 sekunders letande är det obligatoriskt att släppa fram bakomvarande boll. Sedan kan man fortsätta att leta i 2 min och 30 sekunder till. Därefter är bollen förklarad borta oavsett om den hittas. Det går alltså inte att sätta en boll i spel efter 5 minuter, då är den provisoriska bollen i spel. Det är automatisk DQ  att spela vidare på en boll som varit borta i mer än 5 minuter.

Anmälan/Tävla

Du måste anmäla dig till tävlingen i GIT.   På köpet får du ett aktivt handicap.  Anmälan gör att du är med i tävlingen men du måste ändå boka din starttid separat. Valfri partner och starttid mellan 6:00-17:00.  Båda procedurerna genomför du via Min Golf på www.golf.se. Om du har glömt att anmäla dig i GIT så kan du göra detta på klubben, dock senast före du går ut.  Deltagare måste ha fyllt 18 år. Är du under 18 år så får du deltat i tävlingen men utanför resultatlistan och då betalar du ingen startavgift heller. För att vara med på resultatlistan måste du även ha exakt tävlingshandicap. Detta får du om du har 4 registrerade tävlingar eller sällskapsronder registrerade inom de senaste 12 månaderna. Din markör måste delta i herrgolfen Avståndsmätare får användas enligt lokal regel .

Startavgiften är 100:- som erläggs i kansliet med kort eller swish.

Running Jameson Eclectic

Vill du delta i ”Running Eclectic” så erlägger du 200:- i engångsavgift för hela säsongen. Man kan starta sitt deltagande när som helst. M.a.o. blir det ett helt separat prisbord för Eclectic-tävlingen. Du kan inte spela ”Running Eclectic”  utan att delta i herrgolfen samtidigt.

Viktigt att du skriver ett stort E på ditt scorekort 

Tee

A-klass och B-klass spelar från Silver tee (Vit/Gul)  där hål 2, 7, 8, 11, 13 och 17 spelas från gul tee och resterande från vit tee. Man spelar  i A-klass om man har hcp 9,9 eller lägre men man får tillgodoräkna sig max SHCP 10,9. Spelar man i B-klass har man mellan 10,0 och 36,0, man får bara tillgodoräkna sig ett SHCP om 36,0. Man kan vara kvar i B-klass om man sänker sitt hcp till hcp 8,0 under en säsong. Om du inte använder förtryckta scorekort så måste det tydligt visa vem scorekortet avser, rätt hcp och shcp.

Den klass du spelar i på omgång 1 måste du spela i hela säsongen. Vill du ändå byta klass så tar du inte med dig några poäng från föregående klass.

Herrgolfens scorekort

Socrekortet lämnas in i kansliet efter tävling. När kansliet är stängt läggs scorekortet i brevlådan som finns i entrén.

Deltävlingstourranking/Totaltourranking 

Säsongen delas upp i grupper (omgångar) om 4 deltävlingar i varje omgång. Efter 4 deltävlingar räknas tourrankingpoängen samman och  50% av poängen för de 24 bästa (och lika på 24:e plats)  överförs till Totaltourrankingen som är grunden för vem som blir Tourrankingvinnare men även vem som får delta i finalen.  För att nå finalen så måste man vara topp 16 på totaltourrankingen. Det kan finnas reservplatser i slutspelet.

De 3 bästa i varje klass spelar sedan slutfinal på annan bana. Poängen nollställs. Greenfee och övernattning ingår.

Vinner man slutspelet blir man  Årets Golfare  i sin klass

Poängfördelning

De 12 första får 32p, 24, 18, 14, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5 , efter detta får alla 4 p utom de som var mer än 10 slag efter segraren som får 2 p vardera.

Prisbordsfördelning

Det blir tre(3) eller fyra (4) priser i varje klass och deltävling beroende på antal startande.

Ca. 32% går till  Ryders Cup, tourrankingvinnarna, totaltorrankingvinnarna och finalspelet.

Resultat 

Resultaten redovisas under fliken Resultat herrgolfen.

FÖRDJUPNINGSTEXT: S.o.T 8.4.2.2: ”Vid lika resultat i handicaptävlingar enligt slagspelsregler rekommenderas följande tre metoder uppräknade i földjordning.
1. Spelhandicapmetoden (i första hand)
2. Den matematiska metoden (i andra hand)
3. A. Lottning (i sista hand)
eller B. Särspel

Protest

Protest mot redovisat resultat inom herrgolfen måste vara Tl tillhanda senaste dagen före nästkommande tävling eller senast en vecka efter föregående tävling. Därefter kvarstår redovisat resultat.  M.a.o. finns priserna i restaurangen tidigast 1 vecka efter tävling –

Presentkort

Presentkortet  hämtas i kansliet så laddar du ditt kort hos Lyxells. Har du inget kort hos Lyxells så får du ett. Var noga med att komma ihåg ditt kortnummer. Har du kvar pengar på ditt presentkort från 2018 så hämtar du detta i kansliet och laddar ner på betalkortet i restaurangen.

Avbruten rond

Om man inte hunnit spela färdigt pga mörker eller åska så går det bra att spela resterande hål dagen efter. Markera bollen på den plats du tvingats bryta och fortsätt därifrån senast dagen efter.

Nya lokala regler 2017

Läs noga dessa regler som finns på anslagstavlan innan första Tee och på hemsidan under Banan.

Slutspelet

Finalen spelas söndagen den 16 september 2018  

Final

Herrgolfens final spelas den  16 september fr 12:00 . För att delta måste man vara topp 16   på totaltourrankingen i A eller B-klass.  A-klass startar först. Därefter B-klass.  Reducerat hcp (SHCP x 0,75) 

Herrgolfen startar 24/4 2018.

Startavgiften är 150:- inklusive middag.

Tänk på att du måste utse ett ombud vid prisutdelningen  för att erhålla eventuellt pris om du själv inte kan delta.